Ruta botifarra de La Selva

La Selva, territori per a l’excel·lència alimentària

Situada al cor de la Catalunya Vella, la comarca de la Selva ha estat sempre un territori lligat a la gastronomia i al bon menjar. De generació en generació, receptes centenàries arrelades a la cuina tradicional catalana s’han anat transmetent, fins al punt de convertir-les en autèntics tresors per a tots els paladars.

Avui en dia, col·lectius com la Cuina a Sils (www.lacuinaasils.com) o el Centre Gastronòmic Domus Sent Soví d’Hostalric (www.domussentsovi.cat) són una bona oportunitat per conèixer aquest ric patrimoni gastronòmic i per redescobrir la Selva com un territori que aposta per l’excel·lència alimentària.

Però per sobre de tot, la gran qualitat de la carn ha estat un element diferenciador d’aquesta gastronomia selvatana, amb moltes carnisseries que gaudeixen d’un prestigi més enllà de l’àmbit estrictament local.

La majoria d’elles treballen encara amb carns que provenen de bestiar propi o que adquireixen a ramaders del mateix municipi, de manera que la seva procedència és totalment coneguda i, per tant, sinònim d’un producte de qualitat i que ha seguit un procés totalment natural.

D’entre tots aquests productes i especialitats xarcuteres destaca, per sobre de tot, la botifarra. Lligada en forma d’anell o bé amb les diverses varietats de paltrucs, els nostres carnissers han anat forjant un patrimoni gastronòmic que els selvatans conservem amb orgull i que ara us convidem a conèixer i assaborir.
Les nostres botifarres

LA BOTIFARRA :
Considerada com a plat més que com a embotit, la botifarra per excel·lència de les nostres terres és la que també es coneix com a botifarra vermella, pel color que té abans de coure’s i que esdevé més rosat un cop feta a la brasa o a la paella. També s’anomena botifarra crua o de carn bona.
En alguns pobles, es deixa assecar com es fa amb les llonganisses i s’anomena secaïna, molt típica el dijous gras.

BOTIFARRA CATALANA

Aquest embotit típic català, que destaca pel seu color rosat, a la comarca de la Selva s’elabora a partir de carn majoritàriament d’espatlla de porc, amb poc greix, a la qual s’hi afegeixen espècies com el pebre. Es presenta bullida amb tripa de porc. Antigament s’elaborava tot aprofitant llonganisses que queien de l’assecador o que no quedaven prou seques per culpa de les males condicions climatològiques.

BOTIFARRA DE PEROL
Típica de les comarques gironines i molt arrelada, per tant, a la Selva, la seva principal característica és que està feta a partir de carns magres, sobretot a base de ventresca, que posteriorment es pica i s’amaneix amb espècies que varien d’una carnisseria a l’altra, de manera que el seu gust final és molt variat.

BOTIFARRA NEGRA O DE SANG
La seva principal característica és que està bullida amb retalls grassos i sang de porc, que li donen aquest color negre, i amanida amb sal, pebre i altres espècies. A les nostres terres, és un dels elements més característics de la carn d’olla, típica durant l’hivern, especialment en el dia de Nadal.

BOTIFARRA BLANCA
Elaborada majoritàriament a base de carn magra de qualitat i amb menys quantitat de cansalada grassa, destaca perquè a diferència de la negra aquesta s’elabora sense sang. A partir de la carn trinxada, s’amaneix amb sal, pebre i altres espècies, que li donen el gust característic de cada carnisseria.

BOTIFARRA DOLÇA
Originària també de les comarques gironines, la seva gran característica és que gairebé hi ha tanta quantitat de sucre com de carn, fet que la converteix en la preferida per a la gent a que agrada el gust dolç. És molt típica en els àpats d’hivern, gràcies als seus components calorífics, i es pot menjar seca tot i que és molt més gustosa quan es menja cuita.

BOTIFARRA D’OU
Històricament lligada a la festivitat de Dijous Gras, en què es menjava gran quantitat de greix per afrontar amb les màximes reserves possibles l’època de Quaresma, actualment les carnisseries de la Selva n’elaboren tot l’any. Destaca pel seu color entre blanquinós i groguenc, fruit de la barreja que es fa de carn i ou abans de bullir-la.

BOTIFARRA DE BOLETS
Gràcies a la gran varietat de bolets que durant la tardor sorgeixen als boscos de la comarca de la Selva, aquesta especialitat de botifarra s’elabora en moltes carnisseries de les nostres contrades. Per això, cada carnisser afegeix a la carn de porc els bolets més típics del seu entorn, per configurar una botifarra d’allò més gustosa.