Cartell Sils
DESCARGA CONTE

CONTE DEL COMERÇ DE LA SELVA

PROJECTE CONTE COMERÇ I TERRITORI – LA SELVA

Des de la Federació de Comerç de la Selva es vol treballar en pedagogía de patrimoni i comerç des del públic més jove. És de vital importància mantenir el coneixement i treballar en la conservació de les tradicions populars del nostre territori.

Amb aquest objectiu, s’ha decidit treballar amb els infants:  encarregats de transferir aquestes tradicions a les generacions que els seguiran. Incorporar aquests valors en els més joves és un mètode eficaç per a garantir la seva continuïtat.

Es treballa amb aquesta pedagogia a través de les escoles, les biblioteques municipals, i presentacions dins de contextos de fires i celebracions relacionades amb la cultura i patrimoni de cada poble que forma part del projecte. En el primer cas s’estableix una comunicació amb els professors de les escoles per a veure com es pot treballar el conte a la classe per a potenciar la participació dels nens. Pel que fa a les biblioteques municipals, s’organitza sessions de lectura amb un contacontes, o bé amb gent gran que vulgui explicar el conte als més petits. D’aquesta forma també poden afegir o comentar la història amb les seves experiències.

Així doncs, proposem la creació d’un conte infantil amb aquestes característiques: el fil conductor de la història és el d’una família que decideix anar a comprar i passejar pels nostres pobles. Aquests personatges expliquen, en funció del territori, històries o llegendes de cada localitat lligades amb el seu comerç. Estan emmarcades en les següents temàtiques:

  • Arbúcies: Parlem de les Enramades i tota la història que hi ha darrere.
  • Breda: Valorem la terrissa i la tradicional Fira de l’olla.
  • Caldes de Malavella: gaudim de la fira de la Malavella i de la història de la seva bruixa.
  • Sils: ens expliquen què és el Pa i l’empenta, amb la seva original història.
  • Vidreres: Viem el Ranxo i comprarem tot el que cal per fer-lo a casa.
  • Sant Hilari Sacalm: Passegem per les Guilleries i les seves llegendes de bandolers.

 Característiques del conte

La publicació compta amb il·lustracions en blanc i negre per a pintar i així crear implicació amb la història. Així doncs es requereix els serveis d’un escriptor i el d’un il·lustrador per a desenvolupar aquest projecte de la forma més adequada i generar un producte de qualitat.